ΠΑΙΔΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

Η αποδοχή της κατάθλιψης, απο τους ειδικούς, ως ένα πρόβλημα που ενδέχεται να αφορά και στα παιδιά και στους εφήβους, έγινε τα τελευταία είκοσι με τριάντα χρόνια. Στις ηλικίες αυτές η κατάθλιψη επηρεάζει τους παρακάτω τομείς:

  • Διάθεση: Τα παιδιά βιώνουν συχνά έντονα συναισθήματα θλίψης, ενοχής, ντροπής και υπερευαισθησίας στην κριτική.
  • Συμπεριφορά: Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν έντονη κινητικότητα και υπερδιέγερση ή αντίθετα υποτονική διάθεση και κάποιες φορές υπερβολικό κλάμα. Η πεσμένη διάθεση συχνά οδηγεί στη μείωση των κοινωνικών επαφών. Αρκετές φορές η θλίψη, ειδικά στην εφηβεία, ενδέχεται να εκδηλώνεται με επιθετική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
  • Αντιλήψεις: Η κατάθλιψη συχνά συντελεί στη μείωση της αυτοεκτίμησης και σε συμαοσθήματα προσωπικής αναξιότητας. Τα παιδια και οι έφηβοι αυτοί είναι πιθανό να επιδείξουν αρνητική στάση απέναντι στο σχολείο.
  • Σκέψη: Τα παιδιά και οι έφηβοι με κατάθλιψη επικεντρώνονται ιδιαίτερα στις εσωτερικές τους σκέψεις και διεργασίες και συχνά ασκούν πολύ έντονη αυτοκριτική για ό,τι συμβαίνει στους ίδιους και στο περιβάλλον τους.
  • Σωματική κατάσταση: Όπως και στους ενήλικες, η κατάθλιψη συχνά συνοδεύεται από διαταραχές στον ύπνο και την όρεξη, που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους και αίσθημα σωματικής κόπωσης, Επίσης, συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, ναυτία και πόνοι στο στομάχι παρουσιάζονται αρκετές φορές.

Το σημαντικότερο όμως, για την κατάθλιψη στις ηλικίες αυτές είναι ότι πολύ συχνά τα παιδιά δεν εκφράζουν τη θλίψη και τις σκέψεις τους με λόγια, αλλά με τη συμπεριφορά τους. Οι πιο εμφανείς ενδείξεις είναι η ευερέθιστη συμπεριφορά και η απόσυρση και κυρίως όταν σε συνάδουν με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού ως εκείνη τη στιγμή. Σκόπιμο θα ήταν λοιπόν, ο κάθε γονιός να παρατηρεί τις συμπεριφορές και τις συναισθηματικές εκδηλώσεις του παιδιού του, ώστε να είναι σε θέση να εντοπίσει οποιεσδήποτε έντονες αλλαγές σε αυτές και να μπορέσει να ζητήσει έγκαιρα τη βοήθεια κάποιου ειδικού.