ΛΟΓΟΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας όλοι ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες δύσκολες καταστάσεις σε προσωπικό, οικογενειακό κι επαγγελματικό επίπεδο. Για τον κάθε άνθρωπο ο τρόπος και η ένταση που βιώνει τις προκλήσεις της καθημερινότητας είναι διαφορετικός και σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το χαρακτήρα και τις προηγούμενες εμπειρίες του. Ο καθένας φυσικά, έχει διαμορφώσει μεγαλώνοντας, τους δικούς του τρόπους να επιλύει τα προβλήματα και τις δυσκολίες που συναντά. Κάποιες φορές όμως, φαίνεται οι συνήθεις τρόποι που επιλέγει το άτομο να μη λειτουργούν, να μην επαρκούν ή απλά να μην είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσει για διάφορους λόγους. Στις στιγμές αυτές, ο ειδικός παρέχει μια «τρίτη» ματιά στα πράγματα, πιο αποστασιοποιημένη αλλά εμπεριστατωμένη λόγω της εμπειρίας του, καθώς κι ένα ασφαλές και σταθερό περιβάλλον, όπου το άτομο μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών του.

Οι δυσκολίες αυτές ενδέχεται να αφορούν σε έντονα άγχη ή φοβίες, σε έντονα συναισθήματα ανημπόριας και ματαιότητας, σε συμπεριφορές που προκαλούν δυσφορία στο άτομο ή/και στους γύρω του, στην αδυναμία διαχείρισης κάποιων συναισθημάτων, όπως ο θυμός ή η θλίψη και άλλα. Επίσης, τα προβλήματα σχέσεων, αλλά και η σχέση του καθενός με τον εαυτό του αποτελούν συχνά αντικείμενο συζήτησης στην ψυχοθεραπεία. Σημαντικά γεγονότα ή αλλαγές στη ζωή, όπως ένας χωρισμός, μια ασθένεια, μια μετεγκατάσταση, η απώλεια της εργασίας, αποτελούν λόγους αποσταθεροποίησης του ατόμου και δημιουργούν ανάγκες για στήριξη του. Ακόμη και ορισμένα προβλήματα υγείας, τα οποία καλούνται και ψυχοσωματικά, όπως τα δερματολογικά, οι κεφαλαλγίες, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, κάποιες παθήσεις του στομάχου, του εντέρου και άλλα, ωφελούνται από τη ψυχοθεραπεία, εφόσον το σώμα και η ψυχή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Τέλος, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επισκέπτονται κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας χωρίς να υπάρχει κάποια εμφανής δυσκολία στη ζωή τους, οι οποίοι επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις πράξεις τους, ώστε να αποδεχθούν και να αγαπήσουν τον εαυτό τους.

Σε ότι αφορά στα παιδιά, τα οποία αποτελούν μια ιδιαίτερη κατηγορία, συνήθως οι δυσκολίες για τις οποίες οι γονείς αναζητούν τη βοήθεια ειδικού σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς στο σπίτι και στο σχολείο, με το διάβασμα και τη σχολική απόδοση, με διαταραχές στην όρεξη και στον ύπνο, δυσκολία αποχωρισμού, άγχος, φοβίες και αρκετά άλλα. Επίσης, μια σημαντική αλλαγή στην οικογενειακή ζωή, όπως μια μετακόμιση, μια ασθένεια, ένα διαζύγιο, μια απώλεια ενδέχεται να έχει επίδραση στη ζωή του παιδιού, την οποία οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν μόνοι τους.