ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

diaprosopikes_sxeseis

Στον όρο αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι προσωπικές σχέσεις που δημιουργεί και συντηρεί ο κάθε άνθρωπος στο οικογενειακό, φιλικό και εργασιακό του πλαίσιο. Οι διαπροσωπικές σχέσεις αποτελούν αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό δίκτυο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας του ατόμου. Είναι αδύνατο για έναν άνθρωπο ενταγμένο σε μια κοινωνία να επιβιώσει χωρίς κάποιες έστω, διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό θεωρείται μεγάλης σημασίας ο τρόπος που σχετίζεται κάποιος με τους γύρω του. Οι κοινωνικές αυτές συμπεριφορές ή δεξιότητες ξεκινούν να αναπτύσσονται σε πολύ μικρή ηλικία μέσα στην οικογένεια, που αποτελεί και το βασικό μοντέλο δημιουργίας σχέσεων για τον κάθε άνθρωπο. Από τον τρόπο που οι γονείς σχετίζονται και επικοινωνούν μεταξύ τους, αλλά και με τα παιδιά τους, μαθαίνει και το παιδί να σχετίζεται με τους γύρω του. Πιο συγκεκριμένα δηλαδή, βιώνουν το πώς εκφράζουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, πώς συζητάνε, πώς διαφωνούν, πώς ανταποκρίνεται ο ένας στις ανάγκες του άλλου, πώς τηρούν τις υποχρεώσεις μιας σχέσης και πώς βάζουν όρια μεταξύ τους. Στην πορεία φυσικά, προστίθενται και άλλες σχέσεις-μοντέλα, στο φιλικό, σχολικό κι επαγγελματικό περιβάλλον, όμως σίγουρα τον πρωτεύοντα ρόλο στη διαμόρφωση των διαπροσωπικών σχέσεων κατέχει η οικογένεια.

Στην εποχή μας βέβαια, παρατηρούμε και βιώνουμε συχνά και για διάφορους λόγους οι διαπροσωπικές σχέσεις να γίνονται αντικείμενα παραμέλησης και κακοδιαχείρισης από πολλούς ανθρώπους. Είναι σαφές ότι οι συνθήκες ζωής στις πόλεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου δε βοηθούν ιδιαίτερα στην ανάπτυξη σταθερών και υγιών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Οι ρυθμοί ζωής είναι συνήθως εξαντλητικοί, η έμφαση στην επαγγελματική και οικονομική αποκατάσταση πολύ μεγάλη, ο ανταγωνισμός και οι αποστάσεις μεταξύ των ανθρώπων ολοένα και αυξάνονται. Η οικογένεια σταδιακά αποδυναμώνεται, τα άτομα αλλάζουν συχνά εργασία και τόπο διαμονής και οι δεσμοί χαλαρώνουν. Πολλοί άνθρωποι δημιουργούν ή διατηρούν σχέσεις εξ αποστάσεως με τη βοήθεια του διαδικτύου, γεγονός που παρ’όλα τα θετικά του, δε συνδράμει στην ανάπτυξη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και της ειλικρινούς έκφρασης πρόσωπο με πρόσωπο.

Τα προβλήματα και οι δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις, ανεξάρτητα από τους λόγους που τα προκαλούν, μπορούν να επηρεάζουν σε καθοριστικό βαθμό τη ζωή και την καθημερινότητα του ατόμου και για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο και θεμιτό να απευθυνθεί κάποιος σε ειδικό, εαν σε κάποια φάση της ζωής του αδυνατεί να τα διευθετήσει μόνος του. Μέσα από την κουβέντα με κάποιον «τρίτο» και με βάση την εμπειρία του, ο ψυχολόγος είναι σε θέση μέσα σε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον κατανόησης και αποδοχής, να βοηθήσει το άτομο να ξεδιαλύνει τις αιτίες των δυσκολιών του και να ανακαλύψει νέους, πιο αποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας με τους σημαντικούς «άλλους» της ζωής του.