ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Κατερίνα Καλλίνη ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές στο τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2003. Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε περαιτέρω στο τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Α.Π.Θ. στη Σχολική και Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσής της πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στην Υπηρεσία Παιδιού και Εφήβου, της Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής, στο νοσοκομείο Α.Χ.Ε.Π.Α. για περίπου ενάμιση χρόνο.

Καθ’όλη τη διάρκεια των σπουδών της, παρακολούθησε τη λειτουργία και συνεργάστηκε σε εθελοντική βάση με αρκετές δομές ψυχικής υγείας της Θεσσαλονίκης, όπως είναι τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Κεντρικού και Βορειοδυτικού τομέα και το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Παπανικολάου. Επίσης, παρακολούθησε και συμμετείχε σε πληθώρα ψυχολογικών, ψυχιατρικών και εκπαιδευτικών συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων.

Μετά το τέλος της εξειδίκευσής της εργάστηκε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Παιδαγωγικού τμήματος του Α.Π.Θ. με αντικείμενο ένα νέο εργαλείο διάγνωσης και αξιολόγησης μαθησιακών δυσκολιών σε παδιά νηπιακής έως και εφηβικής ηλικίας.

Στη συνέχεια, εργάστηκε για πέντε χρόνια ως επιστημονικός συνεργάτης στις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές San Vital και Ασκληπιείον, όπου ήταν υπεύθυνη για την οργάνωση και το συντονισμό δραστηριοτήτων ομαδικής ψυχοθεραπείας, αλλά και δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και για την ατομική ψυχολογική υποστήριξη  των ασθενών με ψυχικές και ψυχογηριατρικές παθήσεις.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στο ιδιόκτητο Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής Mind Matters στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης. Εκεί ασχολείται με τη συμβουλευτική και την ψυχοθεραπεία ενηλίκων, εφήβων και παιδιών με θέματα άγχους, κατάθλιψης, φοβιών και προβλημάτων στις προσωπικές κι επαγγελματικές σχέσεις. Επίσης, κατόπιν περαιτέρω εκπαίδευσης στη Συστημική Συμβουλευτική ζευγαριών και οικογενειών στο Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ειδικεύεται πλέον και ασχολείται συστηματικά με την υποστήριξη ζευγαριών με προβλήματα στη σχέση τους.

Παράλληλα, έχοντας συνεργαστεί με αρκετά Κέντρα Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας της πόλης, αυτή τη στιγμή διατηρεί συνεργασία με το Κέντρο “Σκέψη και λόγος”, Μπατσικώστα Λίλιαν, στη Ν. Μηχανιώνα και το Κέντρο “Λογοθεραπεία Τριανταφυλλίδου Μαριάννα”, στη Θέρμη. Στους χώρους αυτούς αναλαμβάνει την ψυχολογική υποστήριξη και θεραπεία παιδιών κι εφήβων με μαθησιακά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, καθώς και τη συμβουλευτική γονέων, σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείρηση των δυσκολιών που προκύπτουν στο πλαίσιο της οικογένειας.

Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ψυχολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος και κατέχει άδεια άσκησης επαγγέλματος ψυχολόγου από το 2003.